Hlavní obsah

Deficit vody v krajině se dále prohlubuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půdní sucho panuje na téměř dvou třetinách území (64 procent). Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo v průběhu minulého týdne jen 41 procent srážek, které odpovídají tomuto období.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Půdní sucho

Článek

Zlepšení situace zásadněji nepomohly ani srážky, které spadly během minulého víkendu. Více v průměru pršelo na Moravě a ve Slezsku (12 milimetrů) než v Čechách (osm milimetrů).

Na střední Moravě a v oblasti Beskyd přitom spadlo až kolem 50 milimetrů, zatímco na některých místech v severozápadních Čechách, v Polabí a na jižní Moravě se úhrny pohybovaly pouze do pěti milimetrů.

„Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem při porovnání s dlouhodobými hodnotami na křivce překročení v celkovém průměru příliš nezměnil a zůstal silně podnormální,” konstatovali meteorologové.

Velmi nízké byly i průtoky na řekách, které odpovídaly 10 až 60 procentům obvyklého množství. „Téměř ve 40 procentech profilů nedosahovaly ani čtvrtiny měsíčního 'normálu',” upozornil ČHMÚ

S ohledem na očekávaný vývoj počasí meteorologové předpokládají další pokles hladin vodních toků i podzemních vod. Snižovat se bude i vlhkost půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám